Ерогенна, наричаме онази зона от човешкото тяло, която при допир, реагира с транслиране на информация до главния мозък, което взривява поредица от химични реакции в нашето тяло и води до сексуална възбуда и полова наслада. Кои са местата по тялото на мъжете, които предизвикват сексуална наслада?

1. Шия.
2. Аксиларни ямки, т.е. подмишничните ямки.
3. Коса - галенето по тила или теменната област.
4. Ушите и техните възглавнички - реагират на притискане със зъби, целуване и близане.
5. Зърната на гърдите.
6. Пъп.
7. Областта между тестисите и ануса, или т.нар. перинеум. Това е изключително чувствителна ерогенна зона особено на нежно галене и масажиране. Така косвено се стимулира и простатната жлеза, която ръси своя фонтан от сексуални вещества.
8. Скротум и тестиси - силно ерогенни зони, но те трябва да се докосват леко, тъй като по-силното докосване води до болка.
9. Пенис - безусловно - най-силната ерогенна зона.
10. Областта между меките части на седалището при мъжа е изключително чувствителна, т.е. околоаналната зона - седалищната цепка.
11. Вътрешните страни на бедрата, особено ако се галят с леки движения отдолу нагоре, реагират с тръпки на блаженство.
12. Целият гръбнак обича галенето и нежните притискащи масажи.
13. Много мъже се наслаждават на масажирането на врата и плещите.
14. Много мъже възприемат като особено възбуждащо, когато масажът между меките части на седалището продължи напред през перинеума и достигне до тестисите, при което мъжът леко се надига, за да могат ръцете на любимото същество да имат свободен ход.

Влияят ли други фактори върху ерогенните зони? Ръст - няма значение, тегло - също няма, за отбелязване е, че дори и доста пълните хора са с добре изразени и реагиращи ерогенни зони. Цветът на кожата - също няма значение. Причината за игнорирането на тези три фактора е, че ерогенните зони са част от кожата, а тя е един от най-кръвоснабдените органи на тялото, и най-богато инервирана, т.е. с голям брой нервни структури, които изпълняват ролята на проводници на удоволствието, допира, сетивността. Те предават тези сигнали посредством химични вещества и електрически импулси, като в крайна сметка се достига до главния мозък, който отчита ефекта им и резултата е готов - реакция. За да действа ерогенната зона, се изисква феромонна съвместимост - между двамата партньори, т.е. феромоните излъчвани от единия, да се уловят като положителни от т.нар. ромбенцефалон - обонятелен мозък, и да се предадат до главния като съвместими и носители на удоволствието. Като цяло - всеки човек има различен тип на изразеност на ерогенните зони, тъй като всяка кожа е индивидуална и това зависи от нейното развитие като орган. Както при всички други органи в тялото, така и с кожата. А като се има предвид, че това е най-големият орган в човешкото тяло, то е обяснимо, защо има толкова много различия. Освен това, тя е неповторима за всеки човек - известна ви е дермоглификата. Възрастта има значение до толкова, доколкото се губи тургурът на кожата, еластичността й и хидратирането й, т.е. водното кожно съдържание, поради което става нееластична и сбръчкана, а с възрастта и нервното провеждане се променя и отслабва - така че и ерогенните зони отслабват, но не изчезват. Авитаминозата, хиповитаминозата, както и хипервитаминозата , а също и всички заболявания на кожата - временно докато се излекуват, нарушават проводимостта на ерогенната зона. Тъй като все пак това е болен участък и организма го протектира, като първом изключва такива (неполезни според него структури и функции) и съсредоточава клетките на имунната система около мястото на поражението, за да има ефект санацията като процес.