Един от най-сериозните въпроси, които човек започва да си задава в тийнейджърска възраст, е свързан с размерите. Хиляди млади хора всеки ден си блъскат главите над дилеми като: какво означава да си „малък” или „голям”, „слаб” или „дебел”, „къс” или „дълъг” и прочие.

Диети и тегло

Тази тема е истинска епидемия сред момичетата (но не са малко и момчетата, които имат притеснения по въпроса). Много млади дами имат навика да се озовават сутрин върху кантара още преди да са се събудили, да страдат от болезнена мания за броене на калории и да стават невероятно обидчиви, ако малкото им братче невинно се обърне към тях с прякор на някое пухкави животно (като „слонче” или „хипопотамче” например).

Истината е, че проблемите с размерите на тялото са често явление, но, слава богу, хората имат различна костна структура и оптимално телесно тегло. Следователно е много погрешно да се опитваме да измерваме всички по един шаблон. Ръстът и тялото ни се превръщат в проблем само когато ние самите не се харесваме, особено ако около нас има хора, които ни се подиграват – грубияни, които са достатъчно нетактични да се забавляват по такъв глупав начин. Този вид същества обикновено се опитват да ни обидят и да се възползват от слабостите ни като ни накарат да се чувстваме безпомощни и неадекватни.

Световна несправедливост е, че някои хора могат да си ядат по много и да са винаги във форма. Други хапват много по-малко, но въпреки това надебеляват. Проблемът е в това, че никой не може да каже категорично защо се получава така. Освен това има периоди, в които тялото само си решава да трупа запаси или пък да изчерпва всичко налично. Това важи с особена сила за тийнейджърските години и е свързано с развитието на различни жлези и системи в тялото. Добрата новина е, че тези периоди отминават сравнително бързо и на 19-20 години ще сте „като нови”.

Напълно нормално е момичетата между 12 и 18 години да имат леко увеличено тегло, наричана понякога „бебешка пухкавост”. Това изобщо не е повод за притеснение и в никакъв случай не ги прави по-малко красиви или сексапилни. Единственото, което си струва да направят в това време, е да положат старание да не напълнеят прекалено много, за да се чувстват по-спокойни и бързо да си върнат формата. Освен това трайното разрастване все пак не е полезно, тъй като по-дебелите възрастни имат повече здравословни проблеми.

Ръст

Тийнейджърите израстват по различно време в зависимост от това кога влизат и излизат от пубертета. По тази причина е възможно за няколко години едни да стърчат с две глави над съучениците си, а други – да изглеждат малко дребни. Всъщност, ако погледнем нещата от веселата страна, миньончетата и „великаните” могат да извлекат много ползи от временното си състояние, тъй като при разпродажбите във всички хубави магазини първо се разграбват дрехите със стандартни размери.

Освен това ръстът се влияе от някои допълнителни фактори като генетичните заложби например. Ако всичките ви роднини са двуметрови, няма как да очаквате, че ще приличате на съседа. От друга страна недостатъчното количество на хормона на растежа е причината част от юношите да останат по-дребни на ръст. Всички световни класации за привлекателни хора обаче включват както „маркучи”, така и „джуджета”. Следователно сексапилът не може да се измерва в сантиметри!

Размери на пениса

Е, тази тема вече е тотален хит сред момчетата (обаче истината е, че и момичетата се вълнуват от нея не по-малко). По-голямата част от младите мъже си мислят, че пенисите им са прекалено малки и понякога е трудно да се убедят в противното. Действително е възможно в спокойно състояние „пакетът” на някои юноши да изглежда твърде скромен. Въпреки това обаче е научно установено, че пенисите на повечето момчета във възбудено състояние са с приблизително еднаква дължина, независимо от това, колко са малки в невъзбудено състояние.

Ето какво казва по въпроса и един от най големите специалисти в областта - д-р Румен Бостанджиев, сексолог и психотерапевт:

„Единствените размери, които имат някаква стойност, са тези на члена в еректирало състояние. При това, важно е младежът да е завършил пуберитетното си развитие, тъй като темповете на нарастване през юношеските години са строго индивидуални. Наистина в ерекция прелестите на повечето мъже са почти еднакво големи, независимо от разликите в спокойно състояние. Обичайната дължина е между 11 и 13 см. Всъщност повече сантиметри не са и необходими, защото дълбочината на влагалището не превишава 10-12 см. Затова не съжалявай за пропуснатия медал в дисциплината „дълъг член”. Не дължината прави мъжа добър любовник.”